Holland Park, Diemen

De stedelijke woonwijk Holland Park ligt direct aan de metrolijn aan de rand van de stad Amsterdam. Deze plek is in de afgelopen jaren getransformeerd van een leegstaande kantorenwijk  tot een levendige woonomgeving met 2000 woningen. 

Het stedenbouwkundig plan is ontworpen vanuit de ervaring van de openbare ruimte. Een afwisseling van straten en pleinen en de identiteit en herkenbaarheid van de Amsterdamse grachtengordel is ingepast in het ontwerp. Daarnaast is er aandacht besteed aan het ontwerpen van  ruimte om elkaar te ontmoeten. Het ontwerp bestaat uit twintig woonblokken en verschillende voorzieningen. Verrassend is dat Holland Park midden in de financiële crisis en in een relatief korte tijd is ontwikkeld.

periode
2013-2020
opdrachtgever
Snippe Projecten BV

Ideeën en inzichten uit voorgaande projecten zoals Java-eiland en Sluseholmen zijn geïntegreerd in het plan voor Holland Park. Zo is de structuur van grachten en bruggen, geïnspireerd op de Amsterdamse grachtengordel, op geheel eigen wijze ingepast in dit plan. Maar ook de gekromde, op de zon georiënteerd kade, zoals ontworpen voor Sluseholmen, heeft een belangrijke positie gekregen in het stedenbouwkundig plan.

Wanneer je door deze wijk loopt of fietst verandert het beeld van de ruimte voortdurend. Hoewel de bouw van de wijk nog niet helemaal gereed is, bieden de poorten en bruggen al doorkijkperspectieven over het water of in de binnenruimtes. De variatie in de architectuur geeft een afwisselende identiteit aan de bebouwing.

Meer informatie over dit project?