Kasteel Leliënhuyze,
Den Bosch

Kasteel Leliënhuyze is een antwoord op de vraag van ontwikkelaars om in Haverleij ook twee-onder-een-kapwoningen te bouwen, omdat die in Brabant doorgaans goed verkopen.

Dit ‘kasteel’ heeft in de buitenring twee-onder-een-kapwoningen, in de binnenring rijtjeshuizen en in de hoektorens appartementen. De woningen zijn zo gesitueerd dat ze allemaal uitzicht hebben op het landschap. De binnenring ligt hoger dan de buitenring en heeft terrassen aan de buitenkant, zodat de bewoners tussen de twee-onder-een-kappers door naar het omringende landschap kunnen kijken.

periode
1999-2006
opdrachtgever
Heijmans Vastgoed B.V.

De woningen in de buitenring hebben dubbelhoge woonkamers, en hebben in plaats van voor- en achtertuinen ‘tussentuinen’ met uitzicht. In dit kasteel zijn per woning 2,2 gebouwde parkeerplekken gerealiseerd, die zich onder de woningen en de binnenplaats bevinden De buitenkant van het kasteel heeft een rustiek uiterlijk gekregen door verschillende kleuren bakstenen te gebruiken en door natuursteenblokken, dichtgemetselde raamnissen en gotische bogen in het metselwerk te verwerken. Dit wekt de suggestie dat het gebouw in het verleden meermalen verbouwd en aangepast is. Inspiratiebron was het werk van de Engelse landhuisarchitect Edwin Lutyens (1869-1944), die zijn metselaars ’s ochtends bier gaf om ze enigszins onregelmatig te laten metselen.

Dit mag nu niet meer vanwege de Arbowetgeving, en daarom hebben de metselaars van dit kasteel precieze tekeningen gekregen van de gewenste onregelmatigheid en zijn ze aangemoedigd tot ‘vrij-metselen’. Om het gebouw extra rustiek te maken hangen de lantaarns in de binnenplaats op ongelijke afstanden en niet allemaal op dezelfde hoogte. Bewoners van het kasteel hebben gezegd dat ze sinds ze hier woonden thuis een vakantiegevoel hebben, wat te beschouwen is als een groot compliment.

Meer informatie over dit project?