Stadsplein, Spijkenisse

Het Stadsplein, een nieuw woon-winkelgebied vlakbij het bestaande winkelcentrum van Spijkenisse, is bedoeld om een nieuwe impuls te geven aan de stad. Het plein, gesitueerd op een voormalig parkeerterrein, wordt aan één zijde begrensd door water.

Een duidelijke route en een goede verbinding met de bestaande stadskern voor voetgangers en winkelend publiek waren de belangrijkste eisen. Structurerend in het plan zijn de twee winkelstraten die vanaf het huidige winkelcentrum naar het Stadsplein leiden. De straten zijn licht gebogen, zodat ze niet in één keer te overzien zijn, maar zich langzaam ontvouwen al naargelang de voortbeweging van de toeschouwer.

periode
2004-2010
opdrachtgever
Multi Vastgoed BV

Het Stadsplein heeft twee niveaus: een hoger gelegen plein bij de winkels en een lager gelegen gedeelte bij het water. Door de vorm en niveaus van het plein ontstaan er verschillende verblijfsgebieden, die voor verschillende activiteiten geschikt zijn. Het plan is opgedeeld in drie blokken met als samenbindend element de ondergrondse parkeergarage, die uit twee lagen bestaat. Het eerste blok rijst op uit het water in de vorm van een stadsmuur met daarop woningen met spitse daken.

De buitenruimtes voor de bewoners zijn gelegen aan de waterzijde. Op de begane grond bevinden zich de winkelruimtes met daarboven de verschillende woningtypes. Het middelste blok wordt omsloten door de twee gebogen straten met winkels en woningen daarboven. De woningen worden via een dek op de eerste verdieping ontsloten. Op het dek bevinden zich deels collectieve en deels private buitenruimtes. In het laatste blok aan de rand van het gebied bevindt zich onder meer de ingang van de parkeergarage.

Meer informatie over dit project?