Woonhuis VI, Bergen

Het woonhuis is gelegen aan de buitenste rand van Bergen op een ruim perceel met weids uitzicht over de velden. Het huis ligt achterin de tuin en vouwt zich door de dubbele knik in de plattegrond om de tuin en het uitzicht heen. Een doorstekend dakvlak in het midden van de woning vormt de overkapping van het centrale buitenterras. De woning oogt zowel imposant als intiem. Beeldbepalend zijn het grote, laag doorstekende dak, gedekt met zonnecel-dakpannen en deĀ  onvolledige symmetrie van de compositie. De gevels zijn nauwkeurig uitgewerkt en bevatten veel sprekende details.

periode
2020-heden
opdrachtgever
Particulier

Op de begane grond zijn er grote colonnades met glas waarachter de woonvertrekken liggen. De slaapkamers liggen op de eerste verdieping direct onder de zware kap en liggen besloten achter bakstenen gevels met kleine ramen.Via een route om de woning heen wordt de bezoeker naar een deftige entree geleid, die wordt geflankeerd door stevige stenen torens bekroond met houten lantaarns. De binnenkomst is in een centraal gelegen hoge entreehal. Dankzij vrijhangende houten trappenĀ  is er vanuit de hal toegang tot alle belangrijke ruimtes van het woonhuis.

De kern van het huis wordt gevormd door de dubbelhoge woonkamer met toogplafond. Via de hooggelegen dakkapel valt het zuidelijke licht hoog de kamer binnen. De andere woonvertrekken zijn verbonden middels een semi-open verbinding.Op de bovenverdieping voeren open galerijen via de centrale woonkamer naar de slaapkamers. De hoofdslaapkamer ligt in zijn eigen vleugel en is voorzien van ruime bad- en kleedkamer. Een balkon biedt vanuit hier een uitkijkpunt over de omgeving.

Meer informatie over dit project?