Kerkstraat 204

1017 GV Amsterdam

+31 (0)20 624 2939 info@pphp.nl

Blok 118, Steigereiland Amsterdam

Blok 118 is een woongebouw op het Steigereiland te Amsterdam door een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap gerealiseerd.

Samen ontwikkelden zij hun droomwoningen op een plek zo dicht bij de stad met een prachtig uitzicht over het water – waanzinnig.

Periode
2005 - 2009
Opdrachtgever
Stichting Het Open IJnde
Mensen
Joep Mollink

Verbonden door collectieve ruimten

Het ontwerp voor Blok 118 bestaat uit 20 woningen met gezamenlijke ruimten. De positie van de collectieve ruimte is centraal geplaatst in het 80 meter lange volume. Hierdoor woont iedereen dicht bij de collectieve ruimte en kunnen er door de opdeling in het blok verschillende woningtypes ontstaan. De grote opening in het blok op het einde van de Edward Wrightstraat maakt een royaal overdekt terras op de eerste verdieping. Door deze ruimte wordt een verbinding gelegd tussen stad en water, die middels een helling verbonden is met de dijk.

Rond dit gezamenlijke entreeterras kunnen de gezamenlijke kinderopvang, culturele activiteiten en ontspanning plaatsvinden. De woningen worden ook via dit collectieve dek ontsloten. Hierdoor ontmoet je de buren regelmatig. De parkeergarage en steigers zijn onder en aan deze houten ruimte gesitueerd. Hierdoor blijven de auto’s uit het zicht, maar bevinden zich praktisch op een kleine afstand.

Meer informatie over dit project?