Kerkstraat 204

1017 GV Amsterdam

+31 (0)20 624 2939 info@pphp.nl

Iseldoks, Doetinchem

Ten zuiden van de historische binnenstad van Doetinchem, wordt een voormalig industrieterrein aan de Oude IJsseloevers getransformeerd tot de nieuwe stadswijk Iseldoks.

Voor het Havenkwartier zijn 73 ruim-opgezette woningen aan het water ontworpen. Rondom een centrale binnentuin wordt een brede mix binnen het ensemble gerealiseerd, variërend van grondgebonden stadswoningen tot royale doorzonappartementen.

Periode
2016 - heden
Opdrachtgever
TRB Vastgoed / Plegt Bouwgroep
Mensen
Joep Mollink, Lindsey van de Wetering

Wonen aan de Oude IJssel

Het masterplan voor Iseldoks is ontworpen door De Urbanisten, een stedenbouwkundig bureau uit Rotterdam. In dit plan voor 425 woningen, kantoren en stedelijke voorzieningen wordt de ligging aan de Oude IJssel maximaal benut. Een nieuw kanaal leidt het water tot diep in de wijk. Intieme woonstraten leiden van de stadslaan naar het kanaal met een nieuw te realiseren binnenhaven. Het wonen aan de IJssel, en daarmee het water, staat in deze wijk centraal.

Architectonische verankering

De solide baksteenarchitectuur van het Havenkwartier kenmerkt zich door veel glas en grote balkons. Dat zorgt voor een vergroting van de leefruimtes en een ontspannen woonsfeer aan de haven. De ontwerpen van de gebouwen doen herinneren aan de voormalige bedrijvigheid aan het water.

Door de ligging aan de Oude IJssel is Doetinchem van oudsher een handelsplaats, waardoor er leven aan het water ontstond. Met namen als ‘Pakhuis’, ‘Handelsgebouw’ en ‘Loodshuizen’ worden er herkenbare identiteiten toegewezen aan de woningen. Met het gebruik van lokale bakstenen - zogenaamde Oude IJsseltjes – is de architectuur ook in materialiteit verankerd in haar historische omgeving.

Ontmoeten in het groen

De groene binnentuin heeft een intiem en informeel karakter, als tegenhanger van de stedelijke buitenranden. De gemeenschappelijke tuin grenst aan privétuinen van de stadswoningen en nodigt uit tot spelen en ontmoeten. Het parkeren is onder de gebouwen gepland waardoor de wijk grotendeels autovrij is.

Meer informatie over dit project?