Kerkstraat 204

1017 GV Amsterdam

+31 (0)20 624 2939 info@pphp.nl

Japanse Villa, Utrecht

De moderne villa staat in een nieuwe wijk in Utrecht, in het groen aan het water. Deze introverte patiowoning bestaat uit een volledig geprefabriceerd betonnen casco. Speciaal naar wens van de Japanse familie is de woning naar binnen gekeerd volgens de klassieke Japanse plattegrond. Vanuit de cultuur is het contrast tussen privaat en publiek meegenomen in het ontwerp.

Periode
2017-2020
Opdrachtgever
Particulier
Mensen
Joep Mollink, Lindsey van de Wetering

Architectuur

De familie is in Nederland komen wonen omdat ze het het mooiste land ter wereld vinden, maar de woning is naar Japanse gebruiken ontworpen zodat er geen heimwee ontstaat. Zoals de voorkamer bij de entreedeur, waar traditiegetrouw volgens goed Japans gebruik de schoenen uit worden gedaan en opgeborgen worden in de kasten geheel van bamboe. Van hieruit betreedt men het huis zoals in de Japanse plattegrond en beweegt men zich van het onreine naar het reine, de keuken. Daarnaast kan de begane grond ook als Nederlandse doorzonwoning functioneren.

Concept

Het gehele interieur van trap tot keuken is gemaakt van bamboe. Als duurzaam materiaal, zorgt het voor rust en warmte in de betonnen villa. De route door het huis spreekt voor zich, waarin het ten alle tijden mogelijk is de route rond te maken - zo staan alle ruimten weer met elkaar in verbinding, doch afsluitbaar. Alle slaapvertrekken zijn georiënteerd op de patio, die bereikbaar is door de grote schuifpuien over de bamboe terrasdelen. Extra aandacht is uitgegaan naar de ruime werkkamer, omdat hier thuiswerken een prominente plek in het huis wenste te krijgen. Ruimte voor familiebezoeken is ook meegenomen op deze verdieping, door het gastverblijf net zo verfijnd mee te ontwerpen als de rest van de villa.

Het verschil in intensiteit tussen de elegante bamboe lamellen voor de puien speelt een mooie rol in privacy. Met zonnepanelen op het dak in het Japanse tatami patroon is de villa tot een duurzaam en energiezuinig geheel vormgegeven.

Meer info over dit project?