Kerkstraat 204

1017 GV Amsterdam

+31 (0)20 624 2939 info@pphp.nl

Peperstraat, Zaandam

Het stedebouwkundig plan voor de Peperstraat sluit aan bij de ambities van de gemeente Zaanstad om de oostzijde van de Zaan te transformeren. Dit plan is onderdeel van het gebiedsperspectief MAAK Centrum Oost. De vernieuwde Peperstraat geeft ruimte aan circa 540 woningen - verdeeld over 9 blokken - en een ondergrondse parkeergarage. Hiermee wordt een flinke bijdrage geleverd aan de binnenstedelijke woningbouwopgave van Zaanstad.

In de huidige situatie wordt de Peperstraat gedomineerd door een drukke meerbaans weg voor de auto. De rechtlijnigheid van de ruimte en horizontaal georiƫnteerde bebouwing geven het gevoel dat je verder moet. Het ontwerp voor de vernieuwde Peperstraat gaat uit van het vergroten van de openbare ruimte. Daarin staat niet de auto maar juist de voetganger en fietser centraal. In de nieuwe situatie wordt de Peperstraat een parkachtige plek waar je prettig kunt wonen en verblijven.

periode
2020 - heden
opdrachtgever
Opportunity Vastgoed BV
Mensen
Sjoerd Soeters, Hester Stuivenberg, Maudy Dekkers, Merle Soeters, Marco Meijjer

Door de nieuwbouw aan de zuidzijde meer naar achteren te plaatsen, ontstaat centraal in het plan een groot ovaalvormig park. Onder dit park wordt een parkeergarage gerealiseerd met ca. 370 parkeerplaatsen voor bewoners en bezoekers. De entree van de garage bevindt zich aan de oostzijde van het plan. Zo wordt het autoverkeer vroegtijdig afgevangen en ontstaat er een nieuw bronpunt voor het centrum. Natuurlijk blijft de Peperstraat wel toegankelijk voor bestemmingsverkeer.

De nieuwe Peperstraat krijgt een stedelijk karakter, waarbij rekening is gehouden met de aansluiting op de achterliggende buurten. De langgerekte ruimte van het park wordt aan beide uiteinden beƫindigd door een hoger volume. Het park biedt met zijn ovale vorm, alle omringende woningen uitzicht op het groen.

Meer weten van dit project? Bezoek dan ook eens de website Vernieuwing Peperstraat.

Voor bewoners en omwonenden is een video gemaakt waarin de plannen voor de Peperstraat verder worden toegelicht. Bekijk de video hieronder:

Meer informatie over dit project?