Kerkstraat 204

1017 GV Amsterdam

+31 (0)20 624 2939 info@pphp.nl

This Is Holland, Amsterdam

De nieuwe museale attractie This Is Holland naast het Eye Filmmuseum en de A’DAM toren biedt een overzicht van verschillende bijzonderheden in Nederland. Het hoogtepunt is The Flight Experience, waarin je rakelings tijdens een panoramavlucht langs vele UNESCO must-sees van Nederland scheert.

In het gebied waar vroeger Shell haar onderzoeksafdeling had, stonden eens 3 oliedrums waarvan er 2 in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Voor het ontwerp diende o.a. de geschiedenis van de plek als inspiratie voor de archetypische verschijning. Het gebouw trekt zich door haar ronde vorm terug van de omliggende architectonische zwaargewichten. Ze behoudt hierdoor zicht op het A-lab en het A-lab op het Overhoeksplein en continueert middels haar 6 meter hoge glazen zaagtand plint de ruimte van Tolhuistuin tot het Oeverpark.

Periode
2014-2017
Opdrachtgever
This Is Holland
Mensen
Joep Mollink

Concept

Haar ronde vorm is naast de referentie naar de industriële geschiedenis, ingezet om als architectonische eenheid zich terugtrekken ten opzichte van de omliggende architectonische zwaargewichten zoals het Eye en de Adamtoren.

Het volume is opgetild om connectie en doorzicht te bewaren op het maaiveld vanuit het Oeverpark.

Het gebouw is zo ontworpen dat de functie te allen tijde zou kunnen veranderen. Zo kan het gebouw mee gaan zowel de tijd als de vraag en blijft ze tijdloos en duurzaam.

Architectuur

Om de enorme dynamische belastingen die een Fly-over Experience genereert te verwerken, is gewerkt met een stabiele tafelconstructie van beton. Hierop is door middel van een lichtere bouwmethode een volume geplaatst van staal en houten gevelelementen waardoor een flexibel in te delen volume ontstaat.

Ze wordt voor de harde winden in dit gebied beschermd door een ademend membraam met daarom heen een voile van composiet weefsel. Dit membraan weert naast de wind ook de zon om opwarming te voorkomen en daarmee de koellast lager te houden.

Flight Experience

De attractie die het gebouw huist neemt je mee door een korte geschiedenis van Nederland door middel van een introductie film en interactieve shows. Als hoogtepunt beleven de bezoekers een vlucht over Nederland over verschillende UNESCO monumenten door zowel storm als zonneschijn. Door gebruik te maken van beweging, gevoel en geuren is dit een ultieme en uitzonderlijke belevenis van het land.

Meer informatie over dit project?