Kerkstraat 204

1017 GV Amsterdam

+31 (0)20 624 2939 info@pphp.nl

Villa Prinsenbolwerk, Haarlem

Een moderne villa aan de Kloppersingel in Haarlem, gevormd door geschiedenis. De villa moest gerealiseerd worden op een locatie met een rijke historie, op de plek van een voormalig schoolgebouw.

Het Prinsenbolwerk was onderdeel van de vroegere fortificaties van Haarlem en werd in de 19e eeuw door Zocher getransformeerd in een landschappelijk park.

Periode
2015 - 2016
Opdrachtgever
Particulier
Mensen
Joep Mollink

Context

Het vooroorlogse schoolgebouw was gesloopt toen het kavel in Haarlem werd gekocht. Echter het basement met de entree van de woning voegt zich toch binnen de restanten van de oude fundamenten van de school om te voorkomen dat door de bouwwerkzaamheden mogelijke historische artefacten in de grond beschadigd kunnen raken. Door die ingreep is de gedraaide richting van  de school nog leesbaar in de plattegrond en in de dakvorm van het nieuwe huis.

De villa

Op de begane grond zijn de trap – die de richting van de oude school volgt - en de haard met elkaar gecombineerd tot een object. Het verbindt de woonkamer met de leefkeuken. Op de eerste verdieping bevinden zich de vertrekken van de ouders. De kinderen benutten op de 2e verdieping de hoogte onder de kap voor hun hoogslapers.

De historische context vroeg om een terughoudende aanpak; het beperken van middelen om een maximaal resultaat te bereiken. Grote puien aan de privé buitenruimten. Dichte vlakken, voorzien van perforaties voor privacy naar het park. Door gevels én dak te bekleden met gemêleerde gele keramische elementen ontstaat een sculpturaal en geabstraheerd volume dat qua kleur en schaal aansluit bij de naast gelegen monumentale witte en gele 19e eeuwse panden.

Villa Prinsen Bolwerk is in 2016 geëerd met de Lieven de Key Penning
Meer informatie over dit project?