Kerkstraat 204

1017 GV Amsterdam

+31 (0)20 624 2939 info@pphp.nl

Zuiderterras, Amsterdam

In het stedenbouwkundige plan Kop West aan de rand van het pittoreske Purmerend is het woongebouw Zuiderterras deel van de nieuwe ontwikkelingen.

Er worden 34 koopwoningen hier gerealiseerd. Kop West ligt ten westen van het centrum aan het Noord-Hollandskanaal, waarin het Zuiderterras uitkijkt over het water als verbinding tussen de verschillende zelfbouwkavels.

Periode
2017 - heden
Opdrachtgever
Visualisaties
Mensen
Joep Mollink, Nezza Barendse, Lindsey van de Wetering

Eigentijds bijzonder

Het ontwerp grijpt terug naar de architectuur van het historische centrum in Purmerend door de verbijzondering van de hoek en het doorzetten van de verticale structuur. Met haar horizontale driedeling van de plint, het middenstuk en de kroonlijst – de top van het gebouw, vormen deze elementen samen de eenheid in het gebouw. De situatie van het plot leent zich voor een verbijzondering van de hoek. Het openen van de hoek samen met de uitgesproken bronzen balkons resulteert in een prachtig uitzicht vanaf de woningen en een royale uitstraling vanaf het plein.

De 34 woningen bestaan uit 7 woning typologieën van riante penthouses tot starter – studio’s.

Architectuur in de omgeving

Aan de voorgevel zijn nissen ontworpen voor de woningen en studio’s op de begane grond waardoor er contact ontstaat met het plein en het water, maar ook een eigen beschutte buitenruimte biedt. Op de hoek verzorgt een verlaagde borstwering zitplekken in de ronding van het gebouw.

De achtergevel is gesitueerd aan een kleinere straat met eengezinswoningen. Hier is een groene omheining bedacht om zo de geparkeerde auto’s van de bewoners uit het zicht van de omwonenden te houden. Aan de zijkanten van het gebouw loopt een steeg, waardoor ontwerp slimmigheden gewenst zijn om sociale veiligheid te verhogen en een aangename omgeving te creëren. Door de penantenstructuur in de zijkant door te zetten d.m.v.

het terugliggende metselwerk op de begane grond ontstaat er reliëf in het straatbeeld. Naast de penanten rondom de stallinggarage zijn steeds kleine verticale stroken vrijgelaten van hedera waardoor er connecties ontstaan tussen de binnenplaats en de openbare ruimte. De terrassen bovenop de bergingen en het overdekte parkeren aan de zijkanten van het ontwerp, voorzien het gebouw van een collectieve plek en nodigt uit naar contact met de omgeving.

Heeft u interesse in de koopwoningen? Op Wonen in het Zuiderterras kunt u alle informatie vinden.

Meer informatie over dit project?