Kerkstraat 204

1017 GV Amsterdam

+31 (0)20 624 2939 info@pphp.nl LinkedIn

Eerste paal van uitbreiding Theater de Omval is geslagen!

Op woensdag 20 oktober is de eerste paal voor de uitbreiding van Theater de Omval, onder toeziend oog van alle betrokkenen, geslagen. De vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) in Diemen zal na een uitbreiding en verbouwing een plek krijgen in het Theater de Omval, dat in 1996 door Sjoerd Soeters is ontworpen. Naast de nieuwe bibliotheekruimte zal De Omval worden uitgebreid met een multifunctionele (film)zaal.

De oplevering van het project wordt eind van de zomer 2022 verwacht.

Bron: SSB Ontwikkelen en Bouwen

Met de uitbreiding van De Omval ontstaat er, door de toevoeging van de OBA, opnieuw een stevige nieuwe programmatische en esthetische entiteit. Deze eenheid wordt binnenin het gebouw gefaciliteerd door de integratie van een veelheid van complementaire functies. Aan de buitenzijde zorgt de materialisatie in hout voor een continuering van de twee bestaande volumes voor het cursusgebouw en de grote zaal.

De Omval is indertijd ontworpen vanuit panopticumachtige beheeroverwegingen: vanuit de centrale foyer is iedereen die zich niet in een zaal bevindt te zien. Ditzelfde principe is ook terug te vinden in de nieuwe bibliotheek, wat ook vormgegeven is als één overzichtelijke en open ruimte die in een oogopslag te overzien is. Door verrijdbare (kast)meubels kan de vloer grotendeels worden vrijgemaakt voor multifunctioneel gebruik. Langs de gevels worden vaste boekenkasten afgewisseld met zitplekken aan puien, waardoor er interactie is met de voorbijganger buiten.

Meer informatie over dit project?