Kerkstraat 204

1017 GV Amsterdam

+31 (0)20 624 2939 info@pphp.nl

Clubhuis Festina, Amsterdam

De Amsterdamse tennisvereninging L.T.C. Festina heeft in 2011 een prijsvraag uitgeschreven voor de verbouwing en uitbreiding van het clubhuis. Na twee selectierondes werd ons schetsontwerp uitgekozen. In het voorstel wordt het bestaande houten gebouw ‘de Schaapskooi’ (1926) gerestaureerd en worden de verschillende uitbreidingen uit de jaren ’50 gesloopt. Hier komt een nieuwe aanbouw, ondergeschikt aan de Schaapskooi, die in vormgeving en materiaal aansluit op het bestaande gebouw.

Het bestaande programma wordt in het ontwerp opnieuw ingepast. In de oude situatie zitten de kleedkamers op de 1e verdieping onder de kap. In het nieuwe ontwerp komen de kleedkamers op de begane grond van de nieuwbouw, goed toegankelijk vanaf de tennisbaan. Op de 1e verdieping komt de beheerderswoning. Deze heeft hierdoor meer privacy gekregen en daarbij vanaf de verdieping zelf juist goed zicht op de entree, het clubhuis en de tennisbanen. Het clubhuis zelf heeft de knusse ruimte in het bestaande gebouw behouden en een hoge ruimte gekregen onder de kap van de nieuwbouw. Hier staat de bar. De puien kunnen volledige worden opengezet naar het terras. Vanaf het entresol dat in de hoge ruimte hangt, kijk je over de tennisbanen. Tot slot is er een kamer waar commissies en bestuur kunnen vergaderen. Deze ligt in de nieuwbouw, boven de kleedkamers. Hier is een erker gemaakt waar je in kan zitten en de tennisvelden kan zien.

periode
2011-2015
opdrachtgever
Festina
Mensen
Sjoerd Soeters, Walther Kloet, Brigitte de Wit, Marco Meijjer

Het ontwerp is een harmonisch geheel tussen het bestaande clubhuis en de nieuwbouw. De schaapskooi is een gesloten houten gebouw met een prachtige rieten kap. Om de beheerderswoning op de verdieping mogelijk te maken, hebben we op de kopgevel een erker gemaakt. Daarnaast hebben we aan de noordgevel, waar de tennisbanen liggen, een inkeping in de rieten kap gemaakt. Hier is een balkon gemaakt zodat er een aangename buitenruimte is en er daglicht de woning in komt.

Naar het Vondelpark toe hebben we het gesloten karakter van het bestaande clubhuis in tact gelaten. In de clubruimte komt daglicht binnen door de dakramen, de grote pui richting de banen en door een prachtig groot raam in de oksel van het gebouw. Hier kijk je naar de bomen in het Vondelpark. Het clubhuis voldoet aan alle wensen en eisen van deze tijd maar qua sfeer heeft zij haar charmante historische karakter behouden. Het clubhuis staat in het Vondelpark alsof het er altijd zo gestaan heeft.

Meer informatie over dit project?