Schalkstad, Haarlem

Winkelcentrum Schalkwijk in Haarlem wordt uitgebreid met 158 woningen, twee supermarkten, winkels en een openbare parkeergarage met circa 600 plaatsen. Dit alles wordt gerealiseerd op het Floridaplein en een groot gedeelte van het Californiëplein. Het resterende deel van het bestaande parkeerterrein wordt een nieuw marktplein met een hoogwaardige openbare ruimte. In combinatie met de al eerder aangekondigde bioscoop en extra winkelruimte zorgt dit voor een enorme impuls!

periode
2016 - heden
opdrachtgever
AM B.V.

De Europese aanbesteding voor dit project is in 2017 gewonnen door ontwikkelaar AM en de Koninklijke BAM Groep. Het gebouw is ontworpen door PPHP en de openbare ruimte door Buro Lubbers. September 2019 is gestart met de bouw wat naar verwachting zal duren tot de zomer van 2021.

Het ontwerp plaatst het programma in het herkenbare blokken die de structuur van het nieuwe stedenbouwkundige plan volgen. De ”kleinere“ blokken komen bijeen op belangrijke punten: de entree naar de supermarkten tegenover de passage, de entree van de woningen op het marktplein en de entree van de parkeergarage en het expeditiehof. De hoge begane grond richt zich op de openbare ruimte, met winkelentrees op het straatniveau, woningenaansluitingen en een arcade op het marktplein. De bovenliggende woningen kijken naar de openbare ruimte en brengen de benodigde levendigheid en sociale controle in de wijk.

De zorgwoningen zijn zowel naar buiten als naar binnen gericht op een gezamenlijke daktuin, waar ook de gemeenschappelijke woonkamers aan liggen. Het parkeerprogramma is geconcentreerd in een herkenbare garage, met de inrit direct aan de Briandlaan waardoor het verkeer geen overlast veroorzaakt voor bewoners en het winkelende publiek. De architectuur van het nieuwe blok is doelbewust naar buiten gericht en zorgt voor verschillende sferen in openbare ruimte: wonen met een breed uitzicht aan het water, (wonen aan) een groen marktplein met gezellige cafés, een bruisende winkelstraat en een functioneel fiets- en auto parkeerplein.

Meer informatie over dit project?