Kerkstraat 204

1017 GV Amsterdam

+31 (0)20 624 2939 info@pphp.nl

Theater de Omval, Diemen

De vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) in Diemen zal, na een uitbreiding en verbouwing, een plek krijgen in het Theater de Omval dat in 1996 door Sjoerd Soeters is ontworpen. Naast de nieuwe bibliotheekruimte zal De Omval worden uitgebreid met een multifunctionele (film)zaal.

De Omval is een bijzonder cultureel gebouw dat zich niet houdt aan rooilijnconventies, verticaliteit als architectonisch uitgangspunt, orthogonaliteit van plattegronden, etc. Het gebouw is herkenbaar in de binnenstad door zijn positionering, scheefstand, kleur en materiaalkeuze. Het cultureel centrum is gematerialiseerd in de conventie dat cultuur altijd ook iets avant-gardistisch heeft en zich met beperkte financiële middelen uit gemeenschapsgelden moet redden.

periode
2018-heden
opdrachtgever
Gemeente Diemen
Mensen
Sjoerd Soeters, Maudy Dekkers, Marco Meijjer, Julia Holtland, Manuel Cuenca Cobos

Met de uitbreiding van De Omval ontstaat er, door de toevoeging van de OBA, opnieuw een stevige nieuwe programmatische en esthetische entiteit. Deze eenheid wordt binnenin het gebouw gefaciliteerd door de integratie van een veelheid van complementaire functies. Aan de buitenzijde zorgt de materialisatie in hout voor een continuering van de twee bestaande volumes voor het cursusgebouw en de grote zaal.

De Omval is indertijd ontworpen vanuit panopticumachtige beheeroverwegingen: vanuit de centrale foyer is iedereen, die zich niet in een zaal bevindt, te zien. Ditzelfde principe is ook terug te vinden in de nieuwe bibliotheek, wat ook vormgegeven is als één overzichtelijke en open ruimte die in een oogopslag te overzien is. Door verrijdbare (kast)meubels kan de vloer grotendeels worden vrijgemaakt voor multifunctioneel gebruik. Langs de gevels worden vaste boekenkasten afgewisseld met zitplekken aan puien, waardoor er interactie is met de voorbijganger buiten.

Meer informatie over dit project?