Kerkstraat 204

1017 GV Amsterdam

+31 (0)20 624 2939 info@pphp.nl

Woonhuis IV, Bergen

De villa is gelegen aan de westrand van Bergen. Aan de noordzijde grenst de ruime kavel aan een paardenweide en aan de zuidzijde aan een schitterend weilandgebied met daarachter de duinen.In het ontwerp is optimaal gebruik gemaakt van het mooie uitzicht door de woning in de breedte op de kavel te zetten en ruimtes zo veel mogelijk naast elkaar te plaatsen. De oriƫntatie van de ruimtes in noordelijke, dan wel zuidelijke richting heeft ervoor gezorgd dat de basis van de woning bestaat uit een "voor-" en een "achterhuis". Twee gelijke volumes met kap die, ten opzichte van elkaar verschoven, in elkaar gedrukt zijn.Beide kappen worden aan de bovenzijde beƫindigd door twee schoorstenen, die de lengterichting van de volumes benadrukken.

Bij het binnentreden van de woning is de tweedeling goed merkbaar. De entree, aan de oostgevel van de woning, geeft toegang tot een brede gang die zich, als een lange as, volledig tot aan de andere zijde van het huis uitstrekt. Hoewel de uitloop van de gang de eetkamer en leefkeuken visueel scheidt, vormen ze samen een ruimtelijk geheel.Deze ruimtelijke verbinding staat haaks op de lengteas van het huis. Deze uitzondering is in de gevel zichtbaar gemaakt door een dubbel hoge glazen erker. In tegenstelling tot de overwegend horizontale lijnen, manifesteert deze erker zich als eigenwijs verticaal volume en brengt het licht tot diep in de woning. Om ook de andere belangrijke ruimtes op de begane grond naar buiten toe een eigen karakter te geven, zijn deze voorzien van lage kappen met verschillende hoogtes en afmetingen. In tegenstelling tot de lichte eetkamer geven de lage kappen de ruimtes een intiem karakter en zorgen ervoor dat het panorama-uitzicht wordt ingekaderd.

periode
2009-2013
Mensen
Sjoerd Soeters, Walther Kloet
Meer informatie over dit project?