Kerkstraat 204

1017 GV Amsterdam

+31 (0)20 624 2939 info@pphp.nl LinkedIn

Archimedeskwartier, Utrecht

Het Archimedeskwartier is ooit ontstaan als kantorenpark maar zal in de komende tijd transformeren in een bruisende omgeving die de schakel vormt tussen de binnenstad en de campus om de groeiende stad Utrecht tegemoet te komen.

Hiermee is deze opgave kenmerkend voor de huidige tijd waarin de verdichting van de stad zich steeds meer afspeelt binnen randstedelijke gebieden. De uitdaging is om een antwoord te geven op de vraag naar verdichting en simultaan een kwalitatief hoogwaardige openbare ruimte met passend programma te creëren.

periode
2016 - heden
opdrachtgever
Kondorwessels Projecten, Aprisco Vastgoed
Mensen
Sjoerd Soeters, Julia Holtland, Maudy Dekkers, Hester Stuivenberg, Danny Janse

In het stedebouwkundig plan voor het Archimedeskwartier is dit gedaan door specifieke plekken te ontwerpen. Deze plekken krijgen een eigen karakter door zowel hun vormgeving, invulling als het aanliggende programma. Zo ontstaat er een groen-stedelijk binnengebied, een singel als onderdeel van een ecologische verbinding en een dek met een meer stedelijk karakter. Samen vormen ze een openbare ruimte die vanuit de beleving van de gebruiker afwisselend is en ruimte biedt voor contact en ontmoeten.

Als geheel kent het plan sterke verbindingen met de stad Utrecht. Het is alzijdig van karakter en toegankelijk van meerdere kanten. Door aan te sluiten op bestaande routes maar ook op groen- en waternetwerken wordt het plan onderdeel van de omgeving. Op deze manier is het Archimedeskwartier een voorbeeld van duurzame uitbreiding van de stad en onze woonomgeving.

Meer informatie over dit project?