Kerkstraat 204

1017 GV Amsterdam

+31 (0)20 624 2939 info@pphp.nl

Woonhuis III, Bergen

De plattegrond van het huis is het directe gevolg van de vorm en afmetingen van het kavel: smal een de voorzijde en licht uitlopend naar achteren. De hoofdvorm van het huis wordt bepaald door de oriëntatie: straatzijde op het noorden, tuinzijde op het zuiden. Aan de straatzijde domineert het grote gesloten kapvlak, dat tussen twee forse schoorstenen doorloopt en is het huis alleen geopend op de begane grond; een horizontale raamstrook in de schaduw van een sterk overstekend kap geeft doorzicht naar een veel lichtere wereld achterin. Aan deze achterzijde is het volume diep ingesneden waardoor een patio ontstaat tussen twee in V-vorm gespreide vleugels. De gehele insnijding is op verschillende manieren beglaasd tot onder de dakrand: een licht en ruimtelijk interieur is hiervan het directe gevolg.

Via de entree in de linkerzijgevel kom je middenin de deels dubbelhoge woonkamer terecht die aan de zuidkant rondom de patio ligt; compleet wegschuifbare puien maken de patio en de keuken en zitruimten ter weerszijden tot één woonplek. Meer middenin het huis bevinden zich de avond zitplekken- rondom de grote openhaard. In de witte erker voor bevindt zich de werkkamer. Vanuit de kamer voert een trap achter de dubbelhoge boekenkast omhoog naar een galerij van waaruit de slaapkamers worden bereikt.Er is veel aandacht besteed aan duurzaamheid door middel van technische installaties: verwarming met behulp van warmtepomp, warmte en koude opslag, zonnepanelen, warmteboiler op het dak, gebalanceerd ventilatiesysteem.

periode
2008-2011
Mensen
Sjoerd Soeters, Marco Meijjer, Walther Kloet
Meer informatie over dit project?